Sunday, June 26, 2011

It's all about money money


Lets speak about money shall we?

Duit duit duit dan duit. Susah nak hidup sekarang nih tanpa duit. Kalau tak, tak ada lah orang bersusah payah nak cari duit punye pasal. Kerja siang malam. Fuuh penatt

Kalau korang terdengar or terbaca dekat mane2 je lah pasal org kaya2, kisah pasal kekayaan diorang. Wang harta berbillion2. Bunyi memang banyak tapi boleh tak korang bayangkan banyak mane? Susah nak bayangkan sebab kita pun tak pernah nak pegang duit banyak macam tuh. Kalau ada pun mesti orang yang tekan2 butang kat pasar raya kan. Bukan duit hang pa pon. Duit tokey shopping complex tu jugak. Korang kene ingat yang korang tu AH CHAI semata-mata.

Back to topic..
Kita ambil contoh mudah. RM 1 Billion. Berapa banyak agaknye tuh? BANYAK..
Tapi banyak mane? berapa lame boleh tahan?

1,000,000 baru bersamaan 1 juta. So kalau satu billion tu adalah 1,000,000,000.
Berapa banyak kosong entah.

Ambil contoh mudah bermula dengan satu juta.
Ok RM1 Juta.

Katakan lah seorang doktor gaji sebulan dia RM50k. Kalau setahun bersamaan RM600k.
Masih tak sampai satu juta. Dengan Gaji RM50k tu, dia memang dah hidup mewah gila. Kereta boleh semahal yang mungkin laaah. Rumah boleh besar. Senang cerita hidup memang mewah. Tapi aman, tenang, selesa belum tentu lah kan.

RM 600k belum mencapai lagi RM1 juta. tapi macam2 boleh buat kan..
RM1 billion tuh ade 100 kali rm 1 juta.
So kite bayangkan, kalau satu family tu spend RM1 juta setahun, bila dia dapat rm1 billion, dia boleh hidup tanpa kerja selama 100 Tahun!
waaah. best tuuuh.
Itu pun kalau dia membelanjakan RM1 juta untuk setahun.

kan kan kan...

5 comments:

Aisyah Arlis said...

ko x hbs2 duet2..ahahahhaa
aku doakan hang dpt byk duet na..
then,dun 4get me k=)

cwasyzliana said...

uuuuwek..sjk bler aisyah ske komen2 dkt blog ihsan nieeee?

tiqasandsbox said...

aku hanye mbace nombo,tiada penghayatan.$_$mate duitan!

Messy Girl said...

sye follow cni ye :)
wah bntanye duit...

Lainatul Aisyah said...

1 billion tu bukan 100 kali 1 juta, tapi 1 billion bersamaan 1000 kali 1 juta, ok just pembetulan tq..