Thursday, March 31, 2011

My camera back to work! yaaah!

I advice u..


Dont scroll down this page, unless u r truly ready to take the risk

And if you are
Pregnant woman
Underage child
Heart attack patient
Or any cronic(how to spell kronik once again?) disease


Its the best if u move ur cursor towards bottom right. And maybe clicked the "X" button. everything will be fine. I promised!


----------------warning----------------------------------------

*the materials below may hazardous to your health. Ill NOT responsible for anything happen to u. I've remind u so many times. Take it or leave it.




Ok lets make this easy and worthwhile.
I give u some good nice picture but until half the page.
So Ill put one more warning beneath the picture, to remind u once again and the last time
about the risk u gonna faced. Got it?

Ok, so here we go....

My happy bunny. 8 of them. It seems that they r growing fatter.
Eat, sleep, berak
Eat, sleep, berak
Eat, sleep, berak

Their everyday routine.




They should learn some manners

French kiss ;)

Struggling for a drop




The black still stuck in the middle


Really love this pic <3


until there.
Now the bad part.
Im tired of pouring water on daun keladi.
So, dont sue me if anything goes wrong ok.

Somehow or somewhere or somewhen..
Everybody got to die sometimes..
Even this little birdie itself,
Died on the road. Crushed by a car.
Something that unimaginable.
Birds.. They should in the sky. Free to go anywhere.
It can just flap it wings before the car hit it. But who knows..




epic. red colours the road


The skull ;[]

See that black ant..


Credits to my sister for locking the door, preventing me from entering in after some snapshot of these. ahaha

Wednesday, March 30, 2011

Akhirnya sempurna..

*season finale!*

Di stesyen keta api Ipoh...
Pakaian aku dan dia, tak payah nak cakap lah. Basah kuyop. Mulalah yang senyum2 kucing tengok kami.

"tak reti guna payung ke bang?"

Otak aku tangkas memberi halusinasi terhadap pemikiran mereka. Bukan apa, kalau orang dah senyum macam tuh. Apa lagi lah yang dorang nak cakap melainkan bende tuh.

Tak kisah lah. Rehat sekejap. Sejuk menggigil nih. Nasib baik stesyen tu tak gunakan aircond berkuasa tinggi. Kalau tak memang jadi ice lah kitorang kat sana.

5 minit..
10 minit..
15 minit..
Masih tidak ada menunjukkan penurunan terhadap orang yang beratur kat kaunter tuh. Apsal semua nak naek keta api nih? Geram dengan keadaan tersebut, aku terus beratur panjang. Lama jugaklah menunggu disebabkan server KTM yang tetiba shut down, mereka terpaksa la buat tempahan tiket secara manual. Jangan tanya aku macam mane depa buat.!

Akhirnya, segala penat lelah terjawab.

"bang, tiket pegi kuale 2 orang. Klass ekonomi punye!"

"Klas ekonomi tak ada lah. 2nd class ader lah."

Otak aku ligat memikir lagik. Kalau 2nd class nih mesti mahal. Dan ternyata memang betul. Satu kepala RM12. Tapi ape boleh buatkan?. Dah darurat begitu..
Beli ajer lah... Pukul 1 pagi bertolak (Kononnye lah)

Disebabkan awal lagi. Baru pukul 9.30, kami mengambil keputusan untuk berehat kat masjid. Tak jauh, tapi hujankan. Layan~~~
Kat masjid tu memang kosong. Ada pakguard sorang tengah rehat2. Lampu semua mostly dah tutup. Tinggal brape lampu jek macam dinner light lah. Yang romantik tuh.

Kitorang solat, baring, tidor, gi tandas, pusing2, sembang2.. Just nak cukupkan masa sampai pukul 1 tuh..



KAt tandas masjid tu ada tempat penghawa panas kot.
Kitorang yang memang tengah sejuk gler nih
Lepak lah bawah tuh selama 10 minit gitu..

0000 hours. Time to leave..
Hujan dah benti. No more plz. Aku dah selsema dah.. huhu..
Sampai kat stesyen, nampak satu kedai. Jual nasi lemak tengah2 malam buta.
Lapar punye pasal, beli lah. Sambal pun bau macam2 dah basi kan. Tapi sape kisah.

KTM..
Telah lama memulakan operasinya. Namun, masih ada banyak kekurangan.
Tak pernah nak menepati waktu.
Biasalah tuh, bukan nama KTM klu sampai tepat pada waktunya.. xD
Mati aku kene saman ni kang


We wait,
We walk,
We eat,
We slept,
We usha2 people,
We blinked our eyes.

But still the train dont want to show himself. Wat a freak.!
menanti...
menunggu....
dengan penuh harapan


Menunggu dengan penuh harapan.. =(

0100 on the ticket. but....



video


Later at 0215, the ketapi finally arrived.
And in there, ramai budak skolah aku dari KL. Naek keta api dorang. Aku nak sembang2 tapi sebab penat giler punye pasal. Dorang terkejut gak lah napa aku naek kat ipoh. huhu
Tidor lah sampai tiba kuale kangsar



0400. We finally arrived kuala kangsar. The stesyen was renovate and we didnt recognize it at first lol.

Aku dah razlan pun mempercepatkan langkah terus pergi ke hotel. Nak berehat. Jauh jugaklah. Jalan tengah2 jalan tuh. Tak ada keta. Memang best. Then on the way to the hotel, jumpa budak2 terengganu, wak, pojak and syakir . Dorang baru sampai.

Pendekkan cerita,
memang kitorang penat giler2. Sampai kat hotel, tunggu si pasem nak bukak pintu. Kitorang call byk kali. Ketuk pintu banyak kali. Tapi dia yang memang tidor mati, x leh nak buat ape2 lah kan. Aku bengang sangat, terus jerit ikut bawah pintu.

TUUUPPPP...
Terus bangun dy. waahh. Lega. Pintu dah bukak.. Dah masuk bilik! KAtil oh katil! pukul 5 tuh.
Then ader orang call aku. Pojak ngan wak. Dorang nak join sekali bilik tuh. Bagi ajer lah murah sikit kan. At first memang nak tidur. Tapi bila dorang masuk, sembang2. x leh nak tdor.. huhu. Last2 sumer terlelap pukul 5.30.
6.30 bgun sbuh, sambung tidur sampai pukul 9.30




Pagi tuh, Affwan call aku. Dy cakap 52 orang strait A. Time tuh aku dah jerit gila2. Risau, adakah aku termasuk dalam golongan tuh? Plan kitorang yang nak makan bfast, terus dicancel. (aku yg lebih 24 jam x makan nih pun x rasa lapar). Maka berjalanlah dengan penuh harapan kami semua

Dalam hati semua debar.
Menuju ke pengadilan...


Asrama ku.. huhu



And then, tetiba penyakit aku datang menyerang.
Aku pun x tau kenapa dan mengapa..
Aku tercungap-cungap..
Otak aku blurr..
Aku memegang kepala yang botak nih. memicit2.
Tak tahu dah nak pikir ape..

Mungkin sampai sini sahaja cerotan aku... habis pun perjalanan aku nak ambil keputusan spm. Adventour giler kot. Enjoy2 lah gambar2 yang aku sempat amek.



Commonroom form 1.! (bilik rehat lah nih)



Lawa gila! tv LCD. Dato' Lat sponsor.. huuiih


Shahir@orix. Dorm mate ku sudah membawa motor. yeeks


And then nak balik rumah pun ada gak halangan. KL oh KL. Train, Lrt, Bas, sesak dan sebagainya. -.-

Sunday, March 27, 2011

Cabaran menuju kegembiraan. pt 2

And then there our bus went.
To Ipoh, Perak!

Tapi before that.. went to Terminal One, Seremban.
Taking some passengers I assume...
Followed by to Klang kot.
Stesyen bas situ still tak boleh nak beat kehebatan, kemodenan Melaka Central lah.
Biasa lah Melaka. Maju 2010. Heh heh.! Bangga lak aku nih....

Dalam bas...
Chatting lah dengan Razlan. Dari start journey sampai lah tiba kat Medan Gopeng, Ipoh.
It Was 8 pm when we arrived there.
And then, the heart started beating again
Indeed, searching a way to kk was more dub-dabing
compared to spm results that would announce on the next day

"Ada bas lagi ke nak pegi kuale kangsar nih" I monologed to myself.

Pusing 2,3 kali lah stesen kat situ..
Kaunter SRImaju (the only service that go to kuala kangsar from there) had already shut their lights -.-"

Time tuh memang dah cuak gila lah. Then tanye lah kat satu kaunter yang ada kat situ

"kak, ada x bus pergi ke kk lagik?"

"tak adalah adik. Kalau adik nak kene pergi medan kit. Kat situ ada bas pergi kuala kangsar pukul 9"

Tgk handphone, 8.15.
aaaa. sempat lagik nih. So pusing2 lah lagi until lah 8.25 mcm tuh
Sigh. Medan Kit..
A very long way to go.
Nak tak nak.. kene la jugak ambil Cab.
RM15, im gonna miss u =(

Around 8.32 pm like that, we arrived at the Medan Kit.
And the best worst thing was, the last bus to KK just left 1 minute ago.
I smiled to myself.
Don't know wat to do...
haissh.

Terkandas kat Ipoh.
Kat medan kit yang stesyen bas memang buruk gila.
X percaya? try google it.

Only 2 of us in stucked in a stupid, dirty stesen bus of Ipoh.
The rains are cats and dogs.
So, we forced ourselves to run in the rain
went to the stesen ketapi.
800 meter away.
Not so far.
But imagine yourself in the rain.
So cold..
So tired.
No food since from the beginning
No energy..........
ur clothes all wet.
and u got to run with backpack on ur backs
wearing a tight jeans. huhu

we got to make a run for ketapi.
our last and only hope.

*lol. if i recalled the memory, rasa cam nak nangis jek. seksa giler kot*

to be continued...

Friday, March 25, 2011

Cabaran menuju kegembiraan. pt 1

" I will be
All that u want
And get myself together
Cause u keep me falling from apart"

"ahhhh! Siapa pulak kacau aku tidur pagi2 buta nih"
Handphone sony ericsson menjerit2 sorang meminta tuannya menjawab panggilan telefon. Nama "Razlan" tertera pada skrin handphone.

"wehhh. ko baru bangun ke? Dah pukul 9.30 nih"

"mane ade, suara aku memang mcm nih. lunak2 gitu"

"lantak ko lah. Aku dah naek bas dah"

"nak naek bas pun bgitau aku ke?? Manja betul!"

Perbualan diteruskan lagi. 3 minit berlalu. Akhirnya perbualan dihentikan. Aku pun menyambung semula mimpi indah dienakkan lagi dengan selimut membaluti tubuh.

Jam menunjukkan 10.30....
*****penulis malas nak cerita panjang. Pendekkan cerita lah*****

jam 1230
Di melaka central.
Aku berjalan dengan laju ke bahagian bas antara negeri. Setiap kaunter tiket langkahku terhenti. Menenung lama butiran2 yang ada pada kaunter tersebut.

"ah, x de.."
"yang nih malam lah pulak"
"gila lah. Apehal sengkek sangat takde bas"

Hati ku mula resah gundah gelana. Darah dipam pada kadar yang laju. Hormon adrenaline sudah mengalir di dalam diriku. Mungkin oksigen yang dibekalkan tidak mencukupi untuk mengsupply tenaga kepada seluruh badan. Suasana yang sejuk2 beku tidak lagi terasa. Peluh mula menyeka di dahi..

Call lah sekejap.
"wehhh, Tak ada bas gi ipoh doeeh. Kalau ada pun malam nti"

"aku dah jumpe satu bas. Tapi nampak macam buruk jek. Pukul 2.30 nti kang"

"amek jelah. Janji sampai."


Ada lagi satu jam sebelum bas akan bertolak ke destinasinya. Aku dan Razlan, pergi ke sebuah restoran untuk makan tengah hari. Namun bagi ku, nasi sesenduk yang dijamah di rumah telah menghilangkan selera aku di kedai makan. So, Razlan seorang lah yang makan.

Selesai makan tengah hari...
Kami terus bergegas ke kaunter tiket untuk beli tiket.

"Kak, tiket gi Ipoh ada lagik?"

"Ada lagik. Nak baper orang?"

"2 kak. Bas nih terus gi Ipoh ke?

"Bas ni pegi seremban, then klang. Ni semua RM65"

***kechinggg*** bunyi sound effect duit keluar dari poket!


Ada masa lagi. Kaki terus memulakan langkah kesurau. Sembahyang Zohor ngan Asar jap.








*********************************************************
Bersambung.. Panjang lagi cerita dia

Wednesday, March 23, 2011

Letter of joy

Finally all the form 5 students batch 2010 knew their result yesterday..
And for me, Im really grateful to Allah for helping me what im hoping for.

I dont think I have to announced my results on the public blog. So if u want to know it, just leave a message. Nanti orang cakap bajet pulak kan. huhuhu

So, first of all...
I would like to praised to Allah for giving me what Im hoping for. I know Ill never get it if He dont want me to get it. Eventhough I studied 24/7, but if Allah already said it, then thats my result.

Secondly, to my family of course.
Although im far away from home, they always give me courage, praying for me, advice me. Especially my mother who is really care about me. Huhuhu. My dad who willingly to send me from Melaka to kuala kangsar which is not just 1 hour driving but 5 hours! My brother who always said positive words to me.

Teachers of mine.
Kalau nak listkan banyak nama cikgu tuh. DAri aku tak pandai mengira, menulis sampailah dah pandai Algebra, Theory2 physics yang aku pun tak sure kesahihannya. Dorang mengajar ku tanpa kenal erti susah payah, wang ringgit bukan menjadi penyebab, anak keluarga ditinggalkan di rumah, membanting tulang 4 kerat semata-mata untuk mendidik insan bernama pelajar! *ayat syahdu*

Not to forget to Ili~
She always tell me to study. Nagging me bla bla bla.. huhuhu. But all everything she did, lead me to my dream become true. Cared for me and so much. Goodluck in ur spm this year k. Nanti klu result best, boleh pegi oversea same2 =0
If i want to say about her, many positive characteristic i can talk about. Yelah... But lets make this simple and short kayh. <3


Of course my frens..
Kadang2 korg buat aku pening ngan soalan2 yang aku pun x reti. Aku ingat lagi, aku kene pressure ngan soalan add math. Sorang tanye yang nih, pastu lagi sorang tanye. Suruh selesaikan cepat2. Memang tak bolehlah kan. Tapi soalan2 tuh la yang buat aku realize banyak lagi aku x reti nak buat. huhuhu


And to everyone who support me directly and indirectly. kalau nak cakap ramai sgt. Ni pun buat post pendek jek. Malas panjang2.

p/s: really think my english is worse. No wonder got an only A for it. Aiming for A+. My vocabulary sucks!

Monday, March 21, 2011

spm oh spm!

  • What's gonna happen if I fail my dream for getting straight A's?
  • What my life would be after this?
  • Will I ever see my future?
  • What will I be?


These r the words that keep playing in my head.
Im not worry of the result but my future.

So, the best thing is tawakkal. Leave all to God. He know whats the best for me.
And by hook or by crook, I must try to learn to accept the reality.

Tomorrow, Im off to kuala kangsar. Pray for my safety

Sunday, March 20, 2011

60th post! congratz

Waaah.. This is the 60th post. Bangga kot. Bukan senang weh!
Padahal orang lain semua dah berjuta-juta post diorang buat. Aku masih lagi terkura-kura, terrangkak-rangkak *err ada ke* menulis blog nih. Tak ada pun yang nak baca blog nih. Tapi tak pe. Aku pun x buat untuk korang baca pun..


The end of skool holidays...
For kids called BUDAK SEKOLAH, welcome back to your school. Enjoy the days while it last. Tak lama pun. Aku pun kalau nak berangan-angan masa silam, macam tak percaya je dah habis skolah. Sekejap je kot. hohoho. Adik2 aku semua tak ada kat rumah. So memang agak sunyilah rumah nih dikala matahari memunculkan dirinya. Aku pun tengah bersenang lenang mengambil lesen memandu. Memang sesuatu yang menyeksakan!

Dan kepada Ili Aqila <3 <3 <3 <3 <3.. Belajar lah elok2. SPM weh. Not an easy thing. Jangan pressure. Rilek ajek.!

3 days left till the SPM result. Nothing much I can say unless keep praying to Allah for an excellent result.

"Ya Allah, berikanlah hambamu ini,
Muhammad Ihsan bin Mohd Daud,
sebuah keputusan yang cemerlang.
Sesungguhnya, Kau berkuasa mengubah segalanya"

Amin...

Thx kerana berdoa untuk aku.! ahaha.
Ikhlaskan hati korang. Jangan marah2. Apa salahnye doa untuk orang laen kan?!?!


p/s : sampai sekarang aku tak reti nak buat post yang dapat menarik minat orang untuk baca -.-. ayat2 aku macam suwey jek



Saturday, March 19, 2011

Tales of life

Tell me what's wrong with society
When everywhere I look, I see
Young girls dying to be on TV
They won't stop till they've reached their dreams
Diet pills, surgery
Photoshopped pictures in magazines
Telling them how they should be
It doesn't make sense to me

I guess things are not how they used to be
There's no more normal families
Parents act like enemies
Making kids feel like it's World War III
No one cares, no one's there
I guess we're all just too damn busy
And money's our first priority
It doesn't make sense to me

When everywhere I look I see
Rich guys driving big SUVs
While kids are starving in the streets
No one cares
No one likes to share
I guess life's unfair

Is everybody going crazy?
Is anybody gonna save me?
Can anybody tell me what's going on?
Tell me what's going on?
If you open your eyes
You'll see that something, something is wrong

Friday, March 18, 2011

Guys hangout

Macam mane nak start eh? Okok.
Starting a simple plan made by Zaid.
Dia yang buat plan tapi dia yang x pegi. Memang bagus. So, 4 of us left ;- Amir, riyadh, Rahimi, and me. Riyadh dah ada lesen. Tak perlulah kitorang susah2 menunggu bas nak pegi ke pusat bandar.
Around 11 am, Riyadh and Amir arrived in front of my house. The first thing I noticed was Amir's hair. And its like "Oh my God.. Jeles giler aku ngan rambut dia!"

Kalau nak compare ngan rambut aku yang baru nak disemai. jauh beza weh. Then we went to Rahimi's and as usual this vvvvvip. He was taking shower as we arrived. Nice job botak.





Amir with his korean hair -.-


Later at the Dataran Pahlawan, DP for short. Went straight to the GSC. "The World's Invasion". The name Sounds cool but not the storyline. I just cant accept how 5 humans defeated 1 Angkatan of alien who have better and advance technology. -.-" craps!

During the movie, tontong mesej me, telling he was there. Just arrived from his house.. Haiyaa
So then, we have our lunch there. At the foodcourt of course. Not so rich enough to go for piza hut. Huhuhu..


Tong2
End of our lunch..
So, Amir got to go to his job. Somewhere Im not really sure. And I dont care either. We were planning to have some fun playing bowling. But, the bowling center at the Mahkota Parade is totally fulled. Riyadh said "meh kite gi MIBC. Maen kat situ". So i just follow lah. Lagipun, we have car. So our destination is not limited. ahaha. Free to go anywhere within our budget. We r not skool kid anymore like the past. Wasting time just for waiting for bus. Ngahaha.



We played two games. And im really love to see Rahimi's style of shooting the pin. He got his own style. And it actually look funny. Perhaps cute lol ;D
Me and rahimi actually competing for the best. Who cared about riyadh. His so damn pro.
And heres our result for the first game. Kesian lak tgk markah bawah sekali tuh. ahaha


Result of the first

The second game did not go really good. We grew tired of it. Not much energy. Not as gud as the first one. But its ok.
Best bowler player. ahaha


Wednesday, March 16, 2011

A few words

smile =)
the best medicine of all.


nite

Tuesday, March 15, 2011

Hidup lebih bahagia

Ermm..
I dont know what really happen to this facebook really. Me not judges to leave comments on the facebook.
Dont want to say more about this craps! -.-"

Almost 3 days left the PLKN. Im fully home, physically and mentally. PLKN eah.
Honestly from myself.. The camp should be improve a lot.
Lets make this easy ...

************************************
"Esok korang akan menembak"

*Yaaaaaay* from the member of the floors

"Pakaian full loreng. Kumpul kul 7 pagi kat padang kawad."

Then after that, they divide us into detail ( group consists of 12 trainees.)
If im not mistaken there r like 30 details there.

************************************
The next day..
After rushing for subuh prayer and breakfast in full loreng...

"Ok, detail 1 hingga 15 akan bergerak ke padang sasar terlebih dahulu. yg len naek dewan makan tunggu sampai bas sampai"

And im on the 23rd detail. Waiting, sitting, chatting, sleeping till 12 o'clock in the noon doing NOTHING.
Finally, after lunch the van finally arrived to pick us up.

Once again, life never been better without picnic under the sunshine. U really get tanned skin real soon. I luv it. ahaha

Then later at 3 its the 23rd detail. Our turn babe! Lets rock this whole world with our bullets. 30 bullets for shooting. 10 for trials and marks will be taken in the next 20.

Then..
BANG! BANG! BANG!

"ek eh... dah abis dah. x sampai 5 minit pon"

There the end for menembak. And of course, the happiness does not last long. We spent 2 hours more there waiting for other detail.

Conclusion..
5 minits of joy, 12 hours of suffering.
Thats how life at plkn was -.-

Sunday, March 13, 2011

A piece of hope

Saying about spm, next week the result will be anounced. It really make my spine nervous as this result is the part of my future. Without straight A's, me myself is going to put myself into the road of unknown. Although its true that the fail of spm doesnt mean the fail of ur future. But think back. World nowdays really competating one. SPM candidates with straight A's are like hundred thousands but scholarship being offered r like 10% of it.

Im not only just competing with only the malays, but also other races which they are way better thinking and speaking than me. For me, i think myself is kinda lame. I can talk in the public but with a special effect of "err..err'' or "ermmm"and not forgetting the extra shaking cold hand. And my vocabulary is totally sucks. See my writing just only using simple english. Plus with the grammar errors here and there. Not trying to be perfect but better from myself now.



Can this smile last long or perhaps, im just gonna show fake smile? Of course i been dreaming of getting Straight A's. Then go for sholarship interview and success in it. Later, get offer to further my studies oversea in the course I been looking for.
Thats only a dream.

Making a dream is simple task but make it real.. Ask urself.



Membaca jambatan ilmu





Tepat 13/03/2011, tamat juga latihan PLKN Kumpulan 1 Siri 8 2011. 2 bulan setengah kejap je berlalu.

Tadi dari kem bertolak dalam kul 8 lebih. Sampai lebih kurang kul 11 lah gitu. Sampai2 jek, menunggu lah aku di situ. Disebabkan masalah teknikal dan salah paham, mak aku datang lambat. Adalah sampai bas wirawati yang terhegeh2 tu pun sampai. aku sorang je laki di situ. Tapi layan ajerlah kan.

Sesampai jek, mak aku ajak gi Jusco. Yolah, cuti skolah lah kan. Adik2 aku yang memang rajin membaca novel2 pelik nih, telah menyimpan hasrat dan cita2 besar untuk membeli novel!
Aku pada mulanye mmg nak salin baju. X nak lah pakai baju kelas plkn tuh pegi ke tempat awam. Tapi mak dah ckp pakai lah baju plkn tuh. Nampak lawa. Lagipun bknnye sng nak masuk plkn -.-
Im the choosen one la nak dikatakan. Nak x nak, terpaksa la pkai baju tuh dienakkan lagi dengan cap PLKN yang terpampang sebesarnye logo plkn di atas cap tuh.
Dipendekkan cerita, sampailah aku di Jusco tersebut.. Keluar jek keta, dah ade org memandang terpikat dengan kekacakanku di dalam pakaian ala2 formal PLKN tuh. Baru kat tempat car park. X masuk lagik. Tapi nsb bek la jusco tu ramai chinese. So most of them mcm x kisah sgt lah dengan penampilan aku.. hehehe...
Tapi ape yang x boleh blah, ader sorang brader nih pakai 3 quart usha aku dari jauh. Lantak aku lah ak nak pakai ape. Ko pakai seluar nmpk kaki berbulu -bulu x nak pikir lak!



Facebook malam nih mmg slow yang teramat sangat. so aku pun x de mood nak tgk bende jadah tuh. Nilah kesannnye apabila 100 ribu pelatih plkn balik pada satu masa dan online fb pada satu masa. Mark zuckbeg pun pening. -.-