Thursday, December 8, 2011

Watak dan Perwatakan Dalam Filem Hantu

Okay, kali ini kita bercerita pasal watak yang ada dalam filem2 seram Malaysia dan bagaimana perwatakan diorang agar cerita yang agak merepek jalan ceritanya boleh dihabiskan dalam masa 1 jam 30 minit.

Watak Utama
Watak utama memainkan peranan yang penting dalam jalan cerita. Selalunya watak inilah yang akan dikacau oleh hantu-hantu. Watak utama ini juga boleh dikatakan seorang yang kurang pandai ataupun kurang bijak ataupun kurang didikan ataupun bahasa kasarnya bodoh kerana dia dah tahu dia kena kacau dek hantu, dia akan ikut jugak benda-benda yang misteri. Pergi keluar sorang-sorang, mencari bunyi yang menakutkan dan pelbagai lagi. Watak utama juga yang selalu meraung kuat-kuat sorang2, menangis tak cukup nafas tetapi tak keluar air mata pun. pastu lepas tuh ok dah macam tak ada apa2 berlaku. Kuat betul Iman diorang. 


Watak Pembantu
Selalunya watak pembantu ni akan sentiasa bersama watak utama. Mereka akan membantu watak utama untuk menjadikan jalan cerita lebih realistik dan menarik. Watak pembantu kadangkala turut juga akan dikacau hantu ataupun merekalah yang menteteramkan watak utama apabila kena kacau hantu. 


Watak Tak Percaya Hantu
Dalam semua filem seram mesti wajib ada watak nih. Watak ini akan menafikan kewujudan hantu. Semua jenis hantu tak percaya. Cakap besar. Dan yang paling penting, watak ini akan dikacau hantu dan dioranglah yang akan terlebih traumanya. Watak ini akan memprotes watak utama yang kena kacau.


Watak yang setiap ayatnya mempunyai penuh makna
Heh. Selalunya watak ni tak banyak cakap. Tapi sekali cakap, berbunga-bunga bahasanya. Selalunya watak ini amat misteri. Kemunculannya ketika watak-watak lain semua memerlukan pertolongan. Setiap patah perkataannya tidak disia siakan dengan perkataan yang tidak berfaedah melainkan perkataan yang amat bermakna. Watak ini juga selalunya yang akan menyelamatkan watak utama dari kene kacau. Contohnya seperti "korang semua harus berhati-hati". Nadanya akan secara berbisik ataupun penuh dengan misteri.



Watak Hantu
Watak ini paling penting dalam pembikinan filem seram melayu. Yelah, kalau tak ada watak ni, bukan filem hantu la namenye kan. Watak ni hanya akan muncul sewaktu muzik yang seram je berkumandang. Time muzik hepi dia tak akan keluar. Selalunya watak ini berpakaian putih, rambut panjang, muka berdarah, muka tak ada dan macam2 lagi yang tidak boleh dibayangkan. Tetapi ada juga watak ini yang memakai kostume wanita cantik. Selalunya hantu wanita cantik akan mempunyai suara yang ada echo. Watak hantu juga akan lari-lari ke sana sini kerana tidak mahu dilihat oleh penonton. Make up yang ditampal kepada muka hantu juga amat tebal. Sebab itu apabila mendengar tangisan orang menangis, air mata tak keluar pun. Takut make up terjatuh.








Tuesday, November 29, 2011

How to train kids

I always have problem with the introduction. 
Seriously, I need to learn more thesis statement so that my introduction can actually attract readers to continue with their reading of my post.

Oh kids,
A moment where we just playing around.
No homework, No stress, no pressure, no assignment.
All you need to do is fulfill your need and and wants especially in order to survive this great time.

Talking about kids eh..
Lets say, I am the member club of Taska in my College. So, the task for the club is behaving the kindergarten kids. It may sounds hard for the first time but actually we found there is formula to keep them well behaved. I bet Newton never came up with this formula. 

And the formula is simple....

Technologies

It's kinda hard if u ask them to do wat u want.
U need stratergy and tactic.
And using handphone with GAMES are the best stratergy.

From my experiences,
well, the club members need to help the teachers in their graduation day. So everyone of us responsible to take care one kid and prepare them for their performances. 

At first, they keep running around the hall. Duuh. hard to control them.
Then one of us played angry bird on his handphone. (curi tulang x buat keje)
Then suddenly, the game was like a magnet and there are like a a piece of magnet flying, attracting to the magnet.

Then, they all turned from a superhyperactive running kids into a soldier always prepared to receive ur command. 

**bahasa melayu side**

Terus diorang tak main lari lari dah. Semua pegi kat penjaga diorang. Mintak handphone. Bagus betul kan. kalau nak lagi paham apa aku duk merepek nih, tengok la gambar2 nih.







Ni anak teacher bi aku. Aku kene jaga ni. Bagi hp sudah..

Senang nak jaga. tak banyak kerenah

Semua datang kerumun
Hehehe. tu lah. budak zaman sekarang dah tak main la tenteng ke, kejar2 ke. Apa standard. Main angry bird lah best!

Sunday, October 9, 2011

Media

Our life right now surrounded by medias. They played a very important role towards our life. 
Kalau aku merapu lagik, nanti dah jadi esei yang banyak kesalahan tatabahasa. So, tak nak further merapu, me better stop here.

This time nak cerita sikit pasal media.

Kenapa?! 
Becoz aku tertarik dengan keadaan dan situasi budak zaman sekarang yang aku pikir agak ...... 
Well
"Pelik?" OR in a scientific explanations, "prasan cool"


Nak jadikan cerita lah, Aku sebagai budak IB yang half stress kene lah melakukan CAS (mcm khidmat komuniti lah) kat sebuah sekolah. So, bila bergaul dengan budak2 sekolah rendah yang tak berapa matang, I realize that they are using the words which make no sense. Bukan not make sense lah, tapi mcm tak sesuai untuk umur macam diorang.

Contoh 
          " Lu ingat lu taiko besar ka"
What the heck? adalah lagi macam2 tag line yang diadaptasi dari filem2 MELAYU. oh melayu.
So banyak la lagi dorang buat yang aku rasa macam aku nih out of date. ke aku memang macam tu?

Di saat zaman millenium ni, semua orang dah mula berfikir jauh ke hadapan.
Budak kecik pikir mcm remaja. 
Remaja acting mcm orang dewasa
Orang dewasa berlakon dah tua.
Dah tu orang tua nak jadi ape pulak?

ngeh. 
As a further conclude, aku pun tak tau nak buat suatu conclusion. well, a part from a malaysian citizen who really cared for the sake for the youth future's steps are really important to ensure thats the youth like me, are in the right ways. I am lucky to be born in a family that are well educated. But for the kids who are less fortunate, they will just follows what the medias are showing. 

Allah tak kan mengubah nasik sesuatu kaum melainkan dia mengubah nasibnya sendiri.
Wake up malaysian

Friday, October 7, 2011

Pengalaman ngeri ku.

Entah. Aku pun tak berapa pasti. Yang aku ingat aku tengah berjalan nak balik ke dorm. Time tu baru pukul 1 pagi. Mane semua orang aku pun tak tau. 

Kurang asam tol diorang biarkan aku, tak kejut aku bangun. Nasib baik lah boleh bersabar lagi kan. Kalau tak... Aishhh! Fuuh. Gelap gila. Cuak lak aku jalan sorang2 nih. Dah, dari jauh aku ternampak something. Bercahaya. Terang pulak tuh.

"Alamak! ape benda tuh" aku bermonolog.

Dup dap dup dap.. Cuak doeh. Nak kencing. Nak berak pun rasa gaaak. Apsal dari tadi tak sampai2 blok asrama nih. Rasa dah jalan lama dah ni. 

Ok lah. Hilang balik rasa cuak bila tengok ade kereta masuk. Ingatkan ape benda tadik. Tapikan. Pelik gak. Kereta apa yang masuk kolej tengah malam buta nih. Ade orang nak seludup student ke? pelik pelik pelik.
Pastu kereta tu pun berhenti depan aku. GELAP. Tak nampak dalam.

Kemudian, skrin kereta turun slow2. Nampak ada Seorang orang yang agak berumur. Beliau pun tanya.

"kamu ni ihsan ke"

"err yea? kenapa? mana pakcik tau nama saya?"

"oh. Sila masuk kereta pakcik. Ada banyak kisah nak diceritakan."


Tanpa membuang masa, aku pun masuk. Kenapa aku masuk, aku pun tak tau. Dah lah first time jumpa. Memang cari pasal betul aku nih. Dia pun drive kereta keluar kawasan kolej. Memang gelap gila sbb kawasan ladang kelapa sawit kan. Pastu, terus dia pecut. Laju~

Tetiba je, aku dengar ada orang gelak. Pakcik tu cuba nak elak ape entah. Bunyi tayar "screeeeecccch.". Tak sempat nak elak, terus hentak pokok kat depan. Aku terpelanting ke depan. Sakit nye..... aduh..

Bangun2, tengok jam dah pukul 5.30 pm.
Pening. Mabuk. Penattt.Rasa nak menjerit pun ada.

so, konklusinya. 

Janganlah tidor petang. Terutamanya lepas asar. Muehehe. 

Sunday, September 4, 2011

Lama gilak

Haloo..
Lama gila aku tak update blog...

Then after some facebook's commenting with Zaid and Sophia, the spirit of blogging suddenly revives back. 
Dangggg.


Okaay. The main reason why I stopped blogging because of malas lah. Tu konfirm memang punya. After stepping into KMB life changed eventho not upside down but still there are works, works and workss..


*masuk lagi klub bebanyakk. kan dah penat*


Ok memang penat gilaaa. Especially time ramadhan where I need to settle about the bazaar thing everyday before bukak puasaa. Fuuh. Time tuh memang lah. Mandi lambat. Makan lambat. Lepas solat maghrib balik bilik tidorr. Then imam dah abis solat terawih 4 rakaat baru terhegeh2 nak bangun baru nak mandi. 

Haaaih. akhirnya abis pon zaman itu. Lega rasanye.



so with that i conclude

Sunday, June 26, 2011

It's all about money money


Lets speak about money shall we?

Duit duit duit dan duit. Susah nak hidup sekarang nih tanpa duit. Kalau tak, tak ada lah orang bersusah payah nak cari duit punye pasal. Kerja siang malam. Fuuh penatt

Kalau korang terdengar or terbaca dekat mane2 je lah pasal org kaya2, kisah pasal kekayaan diorang. Wang harta berbillion2. Bunyi memang banyak tapi boleh tak korang bayangkan banyak mane? Susah nak bayangkan sebab kita pun tak pernah nak pegang duit banyak macam tuh. Kalau ada pun mesti orang yang tekan2 butang kat pasar raya kan. Bukan duit hang pa pon. Duit tokey shopping complex tu jugak. Korang kene ingat yang korang tu AH CHAI semata-mata.

Back to topic..
Kita ambil contoh mudah. RM 1 Billion. Berapa banyak agaknye tuh? BANYAK..
Tapi banyak mane? berapa lame boleh tahan?

1,000,000 baru bersamaan 1 juta. So kalau satu billion tu adalah 1,000,000,000.
Berapa banyak kosong entah.

Ambil contoh mudah bermula dengan satu juta.
Ok RM1 Juta.

Katakan lah seorang doktor gaji sebulan dia RM50k. Kalau setahun bersamaan RM600k.
Masih tak sampai satu juta. Dengan Gaji RM50k tu, dia memang dah hidup mewah gila. Kereta boleh semahal yang mungkin laaah. Rumah boleh besar. Senang cerita hidup memang mewah. Tapi aman, tenang, selesa belum tentu lah kan.

RM 600k belum mencapai lagi RM1 juta. tapi macam2 boleh buat kan..
RM1 billion tuh ade 100 kali rm 1 juta.
So kite bayangkan, kalau satu family tu spend RM1 juta setahun, bila dia dapat rm1 billion, dia boleh hidup tanpa kerja selama 100 Tahun!
waaah. best tuuuh.
Itu pun kalau dia membelanjakan RM1 juta untuk setahun.

kan kan kan...

Sunday, June 19, 2011

Live happily.



Kali ini kita bersembang pasal surau kat taman aku
Surau Al-Islah di Taman Bertam Jaya, Cheng Melaka.


Surau ni memang aktif gila. Tiap2 bulan ade ceramah bulanan and tiap2 weekend ade ceramah mingguan. Kalau ceramah bulanan tu memang disambut dengan gilang gemilang lah mean while kalau cer
amah mingguan tu biasa2 jek. Tapi enjoy jugak dengar lah walaupon most of the time aku duduk tersandar kat dinding belakang sekali. Kadang2 fokus, kadang2 mengelamun pikir pasal game, life, arnab and mcm2 lah lagik.



Well, kalau nak cakap pasal attandence tu, nak cakap ramai, tak adalah ramai macam solat jumaat kan, nak cakap sikit, tak jugak. Ramai jugak. 2 saf boleh penuh. Campur2 ngan budak2 yang suke terpekik terlolong kat belakang tuh.


Best jugak sebenarnye pergi surau becoz, first, socialize with all range
of ages walaupun aku nih tak banyak bercakap semua. Tua, muda semua ada. Kecik, besar, kaya, kurang sikit kaya, pun ada. Tapi tu lah. Aku tengok pakcik2 tu, they actually enjoy their life. Thats what called keberkatan!


Thats a great dad.

Ade sorang pakcik nih, origin from Indonesia, kerja buruh. Tau2 lah kan, labour, they did not do as much money. But whats so cool about him, he can still smile, laugh like living happy. Of course he is happy. So thats really mean that money is not the root of happiness.

Kat surau ni jugak, aku selalu dengar pasal pakcik2 nih cerita politik. Aku dari tak tau jadi tau lah dengar dorang cerita. Ade kritikan, komen, bla bla bla. Especially lepas solat Isyak, selalu jugak ade orang sedekahkan makanan. Time tu lah borak2.

Pakcik Ujang in blue. Future menteri perhaps?! xD

Wednesday, June 15, 2011

Selamat Hari Bapa



Its a new day
But it feels old.
Its a good life
Thats what Im told

Aku masih mencari2 lagi apa benda lah yang best untuk diceritakan. Bosan betul hidup aku. Tak ada ape yang best untuk dikongsi bersama. Hailaaa..

Tapikan
Bersempena dengan bulan Jun bulan untuk sambutan hari Bapa, Dato' Seri Shahrizat(menteri wanita, anak2 dan masyarakat) telah membuat macam suatu kontest di mana sesiapa yang ingin masuk perlu membuat satu kad ucapan untuk ayahnya.

100 kad yang paling kreatif akan terima sebijik Proton Inspira!. Kayanya beliau. Muehehe. Tapi jangan terpedaya dengan hadiah tersebut. Sebab untuk maklumat lanjut korang perlu melayari di site di bawah ini
Tapi memang betul ade kontest nih. Hadiah pun ade okeeh.



Bagi yang masih tak kenal proton inspira.




Thursday, June 9, 2011

Fourteen square meter feet.


Hola and good a nice day.
Geeeek, Im still find myself wasting so much time. Yeah(I keep repeating the same). Dont u know how much I really want pass these days with something unusual. Trust me, when Im in college, Ill be missing back my old days at the house. Thats the flow of life.

Fly..
A simple and normal term used widely in hostel kiddo. It means like breaking the carefeuw? Back to my school days, I used to fly. And not sometimes but often! Especially during the spm weekends. So hardcore visiting the cyber cafe wasting money, playing games. Thats the only fantasy entertainment we can get there.

And so, whatever.. A life never been better without facing the dare and challenges. Indeed they are memories!



Tuesday, June 7, 2011

Benda yang korang patut tahu dan buat

Sebenarnya aku memang tak tahu betul2 apa yang nak tulis. Tapi setelah berfikiran terbuka dan telus, aku nak share ngan korang satu website nih.

SAYS.MY

Well, aku tak tau lah sama ada ramai yang dah tau pasal website ni atau tak. Tapi for your information, website ni memang membantu korang untuk menjana pendapatan walaupun berada di rumah. Senang aja.

Kalau korang bersusah payah menghias blog, letak macam2 widget dalam blog sekadar nak untuk memenuhkan page korang dengan iklan nunfang tuh, baek lah korang join bersama aku. Kalu nunfang, skali klik bape sen je dpt. Tu pun kalau orang nak klik kan. Memang baik hati lah orang tuh. Kalau aku baca blog orang, memang x tekan lah nunfang tuh.

Join saya di says.my ......



So, says.my nih lagi mudah, lagi cepat, lagi senang. Sekali klik, korang dapat 20 sen! Banyak tu beb. Bukannye susah, just share link yang dorang bagi. Macam aku dah dpt rm13 not even in 1 week. Best gilak.!

Nak lagi mudah? korang ajak lah kawan2 korang join. Sorang join, korang dpt RM 1. mudah gitu.
Link dia mudah jek. bagai contoh di bawah ini

sila klik semua link di bawah untuk maklumat lanjut.




seriously memang mudah. Korang copy link tuh, pastu pegi dekat facebook, masuk lah memane group, korang spam lah kat wall tuh. Tapi kalau orang marah aku x tanggung lah. Tapi kalau nak cara termudah, just random je kat fb chat tuh, send kat sessape. Mesti dorang tertanya tanya. And tup dorang klik. muehehehe!

and btw, sesiapa yang minat, addicted gila kat angry bird tuh, boleh join game angry bird nih. Menang dapat handphone kot. best oooh. Jangan memain



so. pikir2 kan lah

Sunday, June 5, 2011

A dream that never was

My mom said "ihsan ni banyak betul bazir masa. Nanti dah belajar baru menyesal sekarang tak buat ape2"
and yet, I have regret it before I went study

My dad said "hafallah juzuk 30. semua surah. Kan bagus". Thats seems really a good idea. But the problem is me myself. Im lack of determination. Nak tapi malas. Apa nak jadi lah kan. How am I going to face the IB programme which really need hardwork and determination. Duuh


Entah lah. Aku pun tak tau nak cakap ape. Memang banyak gila bazir masa. derr ape nak jadilah. Kalau mengikutkan surah Al-asr tuh, memang aku tergolong dalam orang yang rugi lah.
Haishh..

Actually macam2 aku nak buat. Such as

BLOGGING. Having thousands of posts, followers, comments. Itu memang jadi idaman setiap blogger. Nanti boleh letak iklan dalam blog. Dapat duit free kan. Tapi tengok gaya aku nih. Malas nak tulis blog. And my posts is likely about my personal life. Siapa lah nak membacanya kan. Who care about u btw? Lain lah kalau aku artis ke, PM ke, chef ke, memang lah ramai orang nak tau pasal hidup aku. Tapi aku hanyalah ihsan. Tak dikenali pun. Takda sape nak baca cerita aku yang banyak merepek2.

HAVING A NICE SHAPE BODY. OKEYH. Seperti diketahui ramai, aku mempunyai saiz bentuk badan yang amat comel bagi insan bergelar lelaki. Tak comel pun sebenarnye. Aku pun tak paham kenapa saiz aku begini. aduuh. Tengoklah betapa tak bersyukurnya aku. hmm. Tapi apa2 pun, aku just nak maintain slim jek. That most important.

READING. Membaca really interesting. Seriously. But membaca ni kene tengok mood. Aku baca readers digest. Tapi sometimes tuh x faham langsung apa dia merepek. Sebab mood membaca tak ada. But i force myself to. Haiyaaaa.

BECOME FAMOUS? impian aku yang ini memang banyak sangat antalogistnye.. Bukan famous macam artis tu. Rupa ku pun tak adalah hensem macam orang2 dalam facebook tuh. Self captured picture from the certain angle. Ok aku memang menyampah orang letak gambar dia macam tuh. Pastu tergedik2 menunggu comment dari orang laen.Bila orang cakap "eh awak ni cute lah." etc.., dia pun membalas "mane ade", "biasa2 ajek."
and pikir2 balik, siapakah aku nak kritik orang lain kan. Biar je lah. muehehe... korang yang terasa, jangan ban aku pulak. Ni pemikiran aku. Semua orang have the right towards their opinion kayh.

MANY ELSE. Banyak lagi aku nak buat time cuti nih. Nak menjinakkan arnab aku yang garang macam rimau,
nak kalahkan zaid main ping pong, nak jadi orang kaya, nak bawak keta mercedes, nak jadi orang yang alim ulama, dan macam2 nak lagi lah. Kalau aku nak cerita kang, korang bosan lak kan. Dan aku x rasa ade orang baca pun. Muehehe. Lantak korang lah.

Nanti besar nanti, aku dah jadi famous ala2 PM kan, pastu buat buku biografi sendiri. Famous lah blog aku nih nanti. Woo laaa. Pemikiran wimpy kids.

ok with that i conclude

Sunday, May 29, 2011

a long dream~

Yeah, I have dream about owning a DSLR camera for my own.I love photography. Taking picture. Its really a hobby. Challenge ur creativity to snapped from the best angle to get the best shot. But Dslr is so really mahal oh. Tak ada duit nak beli. Menyengkek duit mak ayah ajer lah kan.




Shot at 7 am in the morning. The sun was rising. With my olympus compact camera no anti-shake (bak kate ujer)
I went off for some pics. mode set to pop art. Thats why u see the colour is very burst out shine







Eh ape2 pon. klik sume link di bawah nih.
Konfirm korang hepi punye lah






so last sekali, korang join lah yek


thx. post ni agak annoying sikit.
Ape2 pon. doakan aku dpt dslr


Wednesday, May 25, 2011

Random adder. Screw em


Kali ni nak cakap pasal orang yang suka menambah kawan(ayat melayu habis) kat facebook.
Aku sebenarnya tak kisah kalau korang nak menambah aku(sekali lagi ayat skema) sebagai kawan korang,
but please janganlah setakat menambah kawan, then lepas aku membenarkan sebagai kawan ( tulen melayu)
dah macam tuh jek.
Buat semak fren list aku banyak2 kawan tapi takde function
Ok, im not being stereotype.

Nanti apa lak org cakap kan.
Kawan beribu-ribu, tapi bila aku post kat status, sorg pun tak comment. Nampak sgt aku forever alone~
Ahahaha


Sedih oh hidup begini. Malu pun malu jugak. Aku bukannya mengharapkan korang
comment, tulis kat wall aku tiap2 ari. Aku pong bukan famous, bukan artis yang terkenal.
Just manusia biasa kan. But at least lah kan, dah add tu, pandai2 lah berkenalan. Nak harapkan aku start dulu, saya nih pemalu orangnye. Bersopan santun gitu~



85 friend request. Sorilah siapa yang tersenarai tuh. Tapi kalau aku kenal korang, of coz lah aku approve.
Okayh yang saiful adli tu junior aku. 108 mutual friend. Tak kuasa nak approve gak.Gua tak pernah kenal pun dengan dia.

Sunday, May 22, 2011

A new leaf

At first I was afraid of facing the IB programme. But one of my fren shared me this video, and it was really a long "pheeewww" after watching it. Thx harrith redza for sharing.







So to my many friends who had just and will be registered their name for the pre-u, I wished you all a best. Enjoy from your first day there. I still a long 1 month to go. People said it short. And yeah its short.

My brother said "dont waste ur time at home for now because the holidays after spm will never returned back"
so.. what to do?

Tuesday, May 17, 2011

Terima kasih ;D



Phewww. Lama gilak tak update blog ini. Nowdays, I just update the blog once in a blue moon. Too lazy for blogging. I prefer playing games rather than typing.

Now, I was totally glad and grateful for being shortlisted for Mara scholarship.




Well, the good news is I was offered Mara scholarship. The not so good news is I have to do IB in Kolej Mara Banting. IB is a real tough programme. Take 2 years to finish it. If I pass the final exam with flying colours, then I will put myself as a foreigner.
But if not?. Better dont! I really wanted to fly badly.

Duuh, Kenapa perlu IB?! But maybe Allah knows Whats good for me kan.
IB nih untuk preparation untuk pergi overseas. Ramai tak tahu pasal IB sebenarnye. Compared to A-levels which focused on academics only, IB is more overall. Thats what I can I say.



See that cartoon script
Tu dah menunjukkan orang boleh jadi tak betul masuk IB. huuh. Entah lah.
Kawan aku ade bagi satu website. Cerita pasal IB nih.


Ok, korang memang patut baca bahagian
"you know you're in IB when..."
Menakutkan sehh.
macam bongok pun ada gak lah.

Ohh, btw, aku ingin berterima kasih kepada semua yang mendoakan aku directly or indirectly. Muahahaha

Monday, May 9, 2011

Blog into money



I was sitting lazily on the sofa while the laptop on my laps.
Googling for something new.

Later, I was brought to meet some kind of STUPID stuff
Ill tell u later why I said its stupid.

Website calculator. The proceeder is simple. Google "website value".
Pick one or all if u want to from the result list.
Then simply type ur blog link, or anything u want in the search box

This is wat I found for my blog. Really heart breaking




MY ALMOST 1 YEAR BLOG ONLY COSTS $10???!

Thats mean for almost 1 year, i've been working for only not even 1 sen per day. Thats my salary. uuuh. Terima kasih daun keladi.


Ok, at least $10 dollar is better than nothing as shown below -.-





So guys, do u have the guts to check how much ur blog worth? And dont worry. Only mine is worthless. haha


Klik here for link

Friday, May 6, 2011

laugh all the way u want

If u been following the readers digest, u will realize that theres are sections for jokes.
Jokes.. They are supposed to be funny. Not irritating,

Pranks are nice if it is happened to someone else but the the most shit if u experienced it and get urself ashamed in the public.
Haaah. actually I just want to share this video. Its annoying but funny.
Ignore my words up there





Wednesday, April 27, 2011

Boring.

Nothing to post dooh.
No subjects, no materials, no apparatus.
Epic Fail.

How I wished my life is just about money to spend, spend, spend and spend...

Ain't about the money, money, money
We gonna make the world dance,
Forget about the price tag.

Jessie J







Ni bukan rumah aku. Take note

Tuesday, April 26, 2011

Break the chain



Howdy partner..
This post is about chain message. Chain message is a message where you keep forwarding to others. U got the message and the contents told u to forward it to others.

This message is totally craBs! hahaha..

Contoh example :~



If that really true, then Im really a wicked friend. Coz, I never did forwarding any of these types of message. Sometimes, this chain message is trying to advice us. Not to forget Allah. But the way they did it is wrong.

Korang mesti pernah terbaca yang mesej yang dari orang Mekah. Dia mimpi Jumpa Rasulullah.

I know the "niat" is good but "niat tidak menghalalkan cara". (my BI is fish)

Back to the past...

I was 10 years old. Standard 4 at that time. I owned Yahoo messenger. Lots of friends on my list.
Then one day, I signed it like normal, offline messages pop-out.
I go through one by one till one of the message really got my attention.
At that time I never knew chain message. In the message, it said....

My baby got cancer. And we were from the poors.
We need some money for treatment for my baby.
We have discussed with yahoo and they said
They will give us $0.01 everytime this message
is forward.

I was shocked with that. I believe that junk! wat a noob.! Gelabah jugak lah time tuh. I then told my friend about that. Time tu budak2 kan. So memang rancak lah pasal cerita mesej tuh dengan dia. Bunguk giler. Hahaha


Tapi, the worse of all is this mesej..

My name is Alice.
I got no eyes, and my shirts are painted blood.
I was murdered by my bf.
He raped me and cut me into pieces
If u dont forward this mesej to everyone,
Ill come to ur bed tonite with a knife.

Something like that, but more horrifying.
Malam tu aku x tidor kot.. -.-"
Cuak laa wehh...





So guys, please stop about this type of mesej. It really annoying okayh. SPAM on my wall not in my inbox.!

Thursday, April 21, 2011

A hope failed me

Ok, cerita kali nih memang agak pelik.
Aku tengah cari la maklumat pasal MARA kat internet kan. Then macam bosan2, bukak lah email jap. Mana lah tau ada dapat email dari scholarship mana2 kan.

Then, tetiba mata aku tersentap. Aku dapat email dari Yayasan Telekom Malaysia. Excited gila dah time tuh. Then aku baca lah... Sampai satu part kat bawah nih


Confirmation dalam bulat tuh


OK. aku check email aku 21 april 2011 pukul 10 malam. Dy suruh confirmkan pukul 12 tgh hari tadik. Seriously aku rasa frust gila. Tapi aku rasa semacam pelik. Sebab before this aku check kat website YTM tuh, aku memang x dapat. Dah pelik gilaK! Aku carik la sent date untuk email tuh. Eh 20 april kot.. Kenapa dorang hantar email lambat sangat?



sent date - 20 april
email aku yang bulat tuh. Atas tu email Arif Fikri

Dalam website aku x dpt lak..


Then dalam email tuh ada attachment. Aku bukak lah satu attachment tuh. And this what I got.

UNITEN? just now said TAIPING



Kenapa 15 April? Aku dapat email tu pun 20 April. Bagi confirmation 21 april. Pegi interview 22 April. Gila tak logik. Masa pendek sangat bagi kat aku. Tapi kenapa kat UNITEN Bangi? Dalam email tuh tulis dekat Taiping...(Refer gambar paling atas). Laen gila fakta dia.



haissh. So aku call la Arif Fikri. Tanya dia macam2. And pelik, dia dapat email tu minggu lepas. Tapi dalam message yang aku dapat tuh, ada email dia jugak. And that mesej is sent to many. Yang attachment dia elok aje. Tak ada masalah. Tak ada date yang pelik2...

Hmmm..
Actually aku dah excited gila. Dah penat lelah lari sana sini packing baju semua. Nak bertolak ke Taiping malam ni jugak. Sijil2 tuh sume aku dah siapkan. Ada lagi kat ruang tamu. Hmmm.. Tapi, thx lah untuk harapan palsu.
damn.

Wednesday, April 20, 2011

Pengorbanan seorang abang. * a must read.*

Ok, just got back from mid valley.This time no tales. No BMW, no mamat jambu tuh. yucks. If u dont know what am i bubbling about, refer to this link. This is truly muly happened kayh. Hahaha

Cerita nye macam nih..
Around 4.15 pm, I arrived KL. My sister dropped me at University LRT stesyen. So from there, i took LRT went to KL sentral. Then changed to Komuter to Mid valley. Ok like usual, KTM never really learnt to punctual in timing. So I waited about 30 minutes there.

Ok, soon the Komuter arrived. Memang sesak giler dalam tuh. Aku memang tak boleh gerak langsung. Kaku jek. Then tengah sesak semua struggle nak masuk, ada lah a group of lady. Islamic, pakai tudung labuh.Siap dengan handsocks.

Disebabkan aku berdiri dekat dengan pintu masuk aku perasan lah dorang macam teragak-agak nak masuk. But then, one of them ajak jugak dorang masuk. Maybe dorang dah lambat. Memang lah kan. Masuk berdiri depan aku. zzzz. Badan aku fully berlaga dengan dorang. -.-
Memang sesak giler gua cakap lu.

Then aku dengar sorang dari dorang keep repeating the word
"astaghfirullah"
I just smiled. What else can I do? sorry ladies.
Nasib baik lah aku pegi mid valley jek. Dalam 5 minit sampailah. Dekat je pon.Lega kot dapat kuar. Macam2 bau ada dalam tuh. Orang baru balik keja kan Jumpa terus waffy dengan aktivti sosialnye. hahaha. xD

Without wasting our time, we straight to cinema. That was 5.30. Tengok cerita source code. Ok
That movie was really superb. Its about some watever trying to prevent explosion by going into the pass. HArd to explain through words tho. Watched urself. The only poor is the plot keep repeating. Nevermind..




We went in 30 minutes late because we performed our prayers. Cerita tu pendek je kot. X puas aku tgk. 1 hour 30 minutes mcmtuh


Then pukul 7 abis lah cerita tu. Makan jap. Then Cari baby alive utk adik aku, nabiha. Hohoho..









OK, baby alive is freaking expensive. Its cost RM119. Wat the heck. The plastic baby who only knows how to speak like a robot.
"Yu-mmy. I - Li-ke - To - Eat"
Thats totally out of mind. Duuh. But kids. They always too kiddo. Nasib baik dulu kecik2 aku x mcm tuh. hahaha
The function of that doll is where u will feed her(actually "it") with some PLASTIC food and bottle. Then she will give some good feedbacks via the speaker on her stomach. Quiet silly for that price.

And the best thing is, the cashier keep smiling at me when I went to paid at the counter. Well, laughed actually. Rilek lah kak. Saya ada adik comel!

Then kitorang balik laah...

ni promosi playboy ape ntah.


OK, on the komuter back to KL sentral kan, aku berdiri belakang seorang mamat nih. And eventually aku terbaca dy mesej ngan awek dia kot. Ikutilah kisah romantik mereka. ~
aku memang suke stalking org pun

"Dah jadi macam sardin duk dalam train nih. Heee"

"Kesiannye dia. Hahaha"

Mamat tuh macam blank. Tak tau nak cakap ape dah. Kontot sangat awek dy balas. Pastu ~

"Zaza, zaza betul ke nak berubah?"

"kenape?"

Pastu aku lost conversation dorang sebab ade orang perasan aku tengah usha msj mamat tuh. -.-
Tapi then mamat tu reply

"Tengoklah apa bsyr buat kat zaza tadik"

Ok, aku tak nak pikir ape yang dorng buat. Bukan hidup aku. And lagipon, time tuh, train dah smpai kl sentral. Lantak korang lah kan. Tapi ape eh dorang buat? hehe. Oh, maybe mamat tuh tertumpah kan air bergas kat atas baju awek dia kot. Ye lah kot

singkatkan kisah.
Sampai lah rumah. Dalam pukul 11. Nabiha actually moody at that time. Aku lak suke kacau2 dia. Cakap x beli lah. Then she burst into tears. ......
Tak boleh nak gurau langsung budak nih.



But then, the best is, the smiled on her face.
Its not about the price. Its actually the value of the toys. How she dreamed it badly. Always keep saying about it. And then, she finally touched it. The expression from her face, her smile, thats really the real price.

Conclusion is sayangilah abang anda kerana penat lelah pergi jauh untuk beli hadiah. Haha

Tuesday, April 19, 2011

Girls - They should learn from boys..

Its been long break since my last post.
Lets talk about something benefits shall we.
I really do thinks that girls are really.. errrr.
Make this simple lah..
Watch this cartoon strip.

















FOR BOYS, Keep up the good work.
FOR GIRLS, Lower down ur ego. Learn from the boys ;D


Ok thats really true because i say it is.

Apa2 pun, marilah kita berdoa same2

Ya Allah!
Kami memohon kepadamu agar
Berjayakanlah Ihsan Daud dalam interview Mara nye
Pada hari isnin ini.
Tenangkanlah hatinya, bukakanlah fikirannya agar
Dapat menjawab semua soalan dengan mudah.
Berikanlah dia berjaya menjadi
Salah seorang yang berjaya menerima biasiswa Mara.
Amin~

Thx for praying for me once again. And please, ikhlaskan hati tuh. Jangan ungkit2 segala yang x baik
Senyap2 sudah~

Thursday, April 14, 2011

Motivation (road to money $$)

Do you ever feel like breaking down?
Do you ever feel out of place?
Like somehow you just don't belong
And no one understands you

Do you ever want to run away?
Do you lock yourself in your room?
With the radio on turned up so loud
That no one hears you screaming


Have u ever felt that way? Of course its a YES! everyone have problems to face. When we were feeling desperated seeking for some company for giving us advice, we actually go to some motivator or counsellor. Yeah, they can talk really amazing like they never had a probleme before...


So. Is this some kind of motivation can really be trusted?

see the video first ~


Cannot find the link to embed the video on this page .-.-

So, this kind of "doctor" really making books by just writing what they feel right and wrong. We as readers felt the books are really really really greats because they know how to play with WORDS!.
Yeah, they really know how to describe each word. Orang sastera pandailah bende2 nih. Ahaha

Let's improve our language. And who knows one day, we will be famous because of the WORDS WE WROTE, not because of our master skill in solving problems.

Hehehe..
just note that not everyone like this okayh!.